logo_mrzr2020

Chroniąc rośliny, chronisz życie

logo_piorin

Chroniąc rośliny, chronisz życie

17.03.2020 r.

Wiosna w laboratorium!

Oznaczanie zdolności kiełkowania nasion roślin w Laboratorium Wojewódzkim w Krakowie

zdjecie_aktualnosc

Choć za oknem jeszcze kalendarzowa zima, w Laboratorium Wojewódzkim w Krakowie wiosnę widać gołym okiem.

Oznaczanie zdolności kiełkowania nasion roślin rolniczych i warzywnych to jedna z podstawowych metod badawczych Pracowni Oceny Nasion. Polega ona na ocenie wszystkich struktur młodej siewki oraz zakwalifikowaniu ich jako normalnie kiełkujące w odpowiednich warunkach i czasie przewidzianym przepisami Międzynarodowego Związku Oceny Nasion ISTA.

Ocena kiełkowania przeprowadzana jest na 400 nasionach, losowo wybranych z nasion czystych i rozmieszczonych w jednakowych odległościach od siebie na wilgotnym podłożu. Stosuje się zwykle powtórzenia po 100 nasion.

Zdjęcia przedstawiają kolejno:

  1. Zdjęcie główne - Fasola
  2. Życica wielokwiatowa
  3. Pietruszka
  4. Ogórek
  5. Marchew
  6. Kukurydza
  7. Kapusta czerwona
  8. Gryka
  9. Cebula
  10. Burak ćwikłowy
  11. Bób
zdjecie_aktualnosc
zdjecie_aktualnosc
zdjecie_aktualnosc
zdjecie_aktualnosc
zdjecie_aktualnosc
zdjecie_aktualnosc
zdjecie_aktualnosc
zdjecie_aktualnosc
zdjecie_aktualnosc
zdjecie_aktualnosc
zdjecie_aktualnosc

Kontakt

al. Jana Pawła II 11

00-828 Warszawa

tel.: (0-22) 652-92-90

fax: (0-22) 652-93-03

e-mail:

rokroslin@piorin.gov.pl

Copyright © PIORIN 2024

gi@piorin.gov.pl