Ważnym aspektem dla prawidłowej ochrony roślin jest kontrola prowadzona przez pracowników Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Pod koniec lat 50. ubiegłego wieku, po stwierdzeniu ujemnych skutków masowego stosowania chemicznych środków ochrony roślin rozpoczęła się na całym świecie fala krytyki chemicznej ochrony roślin. W następnych latach, aż do chwili obecnej, fala krytyki nie ustała, a wręcz znacząco się spotęgowała. Doprowadza to do niepokoju konsumentów. Środki masowego przekazu: prasa, radio i telewizja, a także informacje przekazywane z ust do ust, często bez jakichkolwiek dowodów, krytykują ochronę roślin. Mało kto zastanawia się nad tym, jakie skutki może przynieść brak prawidłowej ochrony roślin i czy taki stan może być zagrożeniem dla konsumenta.
I tu należy stwierdzić, że współczesna, prowadzona na wysokim poziomie ochrona roślin nie tylko nie jest zagrożeniem dla konsumenta i środowiska, ale jest podstawą uzyskiwania wysokich i dobrej jakości plonów. Brak ochrony roślin może doprowadzić do niemal całkowitej utraty plonu. Ocenia się, że przy braku prawidłowej ochrony, plony roślin uprawnych na świecie spadłyby o przynajmniej 30%. Tak więc pierwsze stwierdzenie to fakt, że prawidłowa ochrona roślin jest podstawą wyżywienia społeczeństw na świecie.
Drugim bardzo ważnym faktem jest uzyskiwanie dzięki prawidłowej ochronie roślin plonów o wysokiej jakości. Niezwykle ważnym zagadnieniem jest również możliwa obecność w plonie mykotoksyn, czyli związków bardzo toksycznych dla człowieka, a produkowanych przez grzyby powodujące choroby roślin. Brak prawidłowej ochrony roślin może doprowadzić do rozwoju chorób roślin, a tym samym obecności w plonie tych groźnych dla konsumenta mykotoksyn.
Już wymienione fakty powinny uspokoić konsumenta. Należy jednak stanowczo podkreślić, że olbrzymi postęp w ochronie roślin na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat całkowicie odmienił jej oblicze. Obecnie nowoczesny sprzęt, nowoczesne, o niskim ryzyku stosowania środki ochrony roślin, osiągnięcia nauki oraz wprowadzenie integrowanej ochrony roślin, a więc połączenia różnych metod ochrony plantacji, niemal całkowicie ograniczyły ewentualne zagrożenie dla zdrowia ludzi, zwierząt i środowiska.
Niezwykle ważnym aspektem dla prawidłowej ochrony roślin jest kontrola prowadzona przez pracowników Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa. W Polsce od ok. 50 lat jest stale prowadzona kontrola jakości i pozostałości środków ochrony roślin. Inspektorzy PIORiN kontrolują sprzedaż środków ochrony roślin oraz warunki wykonywania zabiegów ochroniarskich. W naszym kraju są również obowiązkowe szkolenia dla osób wykonujących zabiegi środkami ochrony roślin oraz badania techniczne opryskiwaczy.
Należy zadać pytanie czym kierują się ludzie podważający prawidłowość ochrony roślin i mówiący o jej stałym zagrożeniu? Ich wypowiedzi podważają zaufanie do polskiej produkcji rolniczej i ogrodniczej i są złą propagandą dla polskich produktów spożywczych. Nie wolno również budować opinii na pojedynczym przykładzie błędu jaki popełni rolnik. W Polsce mamy setki tysięcy gospodarstw i do takiej sytuacji może dojść. Należy ją napiętnować, ale nie wolno na podstawie pojedynczego przypadku tworzyć złej opinii i straszyć całego społeczeństwa. A tak nawiasem mówiąc, czy otwierająca puszkę zielonego groszku gospodyni domowa z uśmiechem przyjmie pływające w tej puszce gąsienice pachówki strąkóweczki rozumiejąc, że jest to wynik braku prawidłowej ochrony roślin. A może ktoś woli robaczywe jabłka czy czereśnie albo kwiaty zniszczone przez przędziorki?
Należy wierzyć nauce, wiedzy rolnika i systemom kontrolnym oraz nie obawiać się jeżdżącego po polu opryskiwacza.
Kontakt
al. Jana Pawła II 11
00-828 Warszawa
tel.: (0-22) 652-92-90
fax: (0-22) 652-93-03
e-mail:
rokroslin@piorin.gov.pl