logo_mrzr2020

Chroniąc rośliny, chronisz życie

logo_piorin

Chroniąc rośliny, chronisz życie

13.05.2020 r.

21. Czy wiesz, że...

Bataty są słodkie? A czy wiesz dlaczego?

zdjecie_ciekawostka

Bataty to głównie skrobia. Smakuje w zasadzie jak każda inna surowa bulwa, do momentu, w którym nie zaczniemy jej gotować. Kiedy podgrzeje się bowiem słodkiego ziemniaka wyzwala się specjalny enzym. Zmienia on skrobię w maltozę, czyli cukier.

 Można nawet kontrolować słodycz ziemniaka. Wszystko zależy od tego, jak długo będzie się go gotować. Enzym uaktywnia się w temperaturze od 60°C, a przestaje działać w temperaturze około 80°C. Jeśli więc będziemy gotować bataty na wolnym ogniu i dość długo, enzym będzie dłużej działał. Ziemniaki będą bardzo słodkie. Jeśli zaś ugotujemy je szybko krojąc wcześniej na kawałki otrzymamy mniej słodkie warzywa.

Kontakt

al. Jana Pawła II 11

00-828 Warszawa

tel.: (0-22) 652-92-90

fax: (0-22) 652-93-03

e-mail:

rokroslin@piorin.gov.pl

Copyright © PIORIN 2024

gi@piorin.gov.pl